Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Miksi koiria hierotaan?

 

 

Koirien hieronta perustuu hyvin pitkälle samoihin asioihin kuin ihmistenkin hieronta. Hyvin monenlaiset koirat hyötyvät hieronnasta. Koirat myös nauttivat hieronnasta, joten hieronnalle ei aina tarvitse olla selkeää syytä. Kaikille terveillekin koirille voi olla hyvä joskus käydä hieronnassa, jo ennaltaehkäisevässäkin mielessä.  Mutta on tilanteita jolloin hieronnan tarve korostuu. Tällaisia syitä ovat:

 

-         Koiran vanheneminen

-         Jäykkyys ja kasvanut lihasjännitys

-         Vammojen jälkihoito

-         Rakennevikojen aiheuttamien oireiden helpottaminen

-         Urheilevien koirien diagnostinen hoito

-         Urheilevien- ja näyttelykoirien liikelaajuuksien ja saatavilla olevan lihasvoiman maksimointi

-         Arkojen koirien käsittelyyn totuttaminen

 

 

Mitä hyötyä on hieronnasta?

 

 

Hieronta vilkastuttaa hetkellisesti verenkiertoa ja auttaa kuona-aineiden poistumisessa elimistöstä, mikä nopeuttaa palautumista. Lihakset myös rentoutuvat, minkä myötä liikkuvuus lisääntyy ja lihaskoordinaatio paranee. Hieronta vapauttaa elimistöön erilaisia hormoneja jotka yhdessä fyysisten vaikutusten kanssa lievittävät kipuja ja tuovat hyvänolon tunnetta.

 

 

Minkälaisia oireita voi hierontaa tarvitsevalla koiralla olla?

 

 

On joitain tyypillisiä oireita milloin koira voi tarvita hierontaa. Vastaavanlaiset oireet voivat olla myös merkki, että koira on sairas ja tarvitsee eläinlääkärin apua. Joten aina jos epäillään, että koira sairas neuvotellaan ensin hoitavan eläinlääkärin kanssa hieronnan sopivuudesta.

 

-         Ontuminen

-         Kieltäytyminen hyppäämisestä

-         Vaivalloinen ylösnousu

-         Vanhenemisen mukanaan tuoma kangistuminen

-         Jäykkyys liikkeissä – lyhentyneet liikkeet

-         Selän köyristely – jalat alla liikkuminen

-         Jalkojen pureminen / nuoleminen

-         Peitsaaminen

 

Koiran kivuista voi kertoa lisääntynyt aggressiivisuus tai passiivisuus. Ylireagointi tavallisiin asioihin ja ylipäätään outo käytös, kuten ruokahalun muutokset.

 

Milloin EI saa hieroa

 

 

Koiran sairaus on aina syy tarkistaa hoitavalta eläinlääkäriltä, onko hieronta sopivaa. Myös ammattitaitoiset hierojat saattavat tilanteen sitä vaatiessa ohjata hoidon sijasta koiran eläinlääkärille. Eri alojen ammattilaisten yhteistyö takaakin turvallisen hoidon onnistumisen. Tässä kuitenkin muutamia tilanteita milloin ei hierota.

 

-         Infektiot, esim. kennelyskä

-         Akuutit tulehdukset, esim. niveltulehdus

-         Pahanlaatuiset kasvaimet

-         Akuutit vammat, esim. murtumat, tuoreet venähdykset

-         Palovammat ja haavat

-         Ihon tulehdukset  ja sieni-infektiot

 

 

Hierontatilanne

 

 

Koirien hierontaan on kodissamme varattu huone, jonne on kulku omasta ovesta takapihan puolelta. Tila on pieni, mutta yritetty tehdä kotoisaksi, jotta koirat helpommin rentoutuisivat. Takapihalla koiraa päästään myös tarvittaessa juoksuttamaan kun arvioidaan koiran tilannetta. Ensimmäisellä käynnillä tähän tilanne arvioon ja koiraan tutustumiseen voi mennä hieman aikaa.

 

Hierottavat koirat olisi hyvä käyttää ennen hierontaa tarpeillaan. Koska hieronta voi joillakin koirilla jo itsessään lisätä hädän tunnetta. Hierontatilanteessa koira on mieluiten kyljellään ja yritämme saada sen mahdollisimman rennoksi. Tässä omistaja on myös tärkeässä asemassa, usein jo omistajan oma rauhallinen olemus rentouttaa koiraa. Koska hieronta suoritetaan lattialla ja usein omistajakin joutuu koiraa hieman lattialla rapsuttelemaan, ei ihan hienoimmissa vaatteissa kannata tulla. Hieronta tilanteessa koiralta kun yleensä aina irtoaa hieman karvaa, toisilta enemmän toisilta vähemmän.

 

Hieronnan lisäksi teen koiralle venytyksiä ja annan kotihoitoa varten ohjeita. Nopeasti tuloksiin päästään jos omistaja osallistuu koiran hoitoon tekemällä kotona ohjeitten mukaan kevyttä kotihierontaa.

 

Hieronnan jälkeen koira kannattaa päästää tarpeilleen, jonka jälkeen olisi hyvä levätä lämpimässä pari tuntia. Hyvin ohutturkkisille koirille olisi viileillä keleillä hyvä varata automatkaksikin takki. Koiran hieman levähdettyä se viedään reilulle lenkille, jotta lihakset saataisiin uudelleen lämpimiksi. Tämä auttaa poistamaan kuona-aineita ja vähentää seuraavan päivän jäykkyyttä.

 

 

Vaikka koulutukseltani olen urheilukoirahieroja on hierontapalveluni yhtälailla kaikille koirille. Urheilevien koirien erityistarpeet ovat lisä hierojan ammattiin.

 

©2019 HoitoTassu & Kennel Gelgja's - suntuubi.com